Vi sväljer inte, vi sållar

Publicerad: 09/06 16:37

Just nu pågår en debatt på Facebook om nivån på Hbl:s journalistik. Det är självaste SFP-ledaren Stefan Wallin som initierat debatten bland sina 1027 vänner genom att ifrågasätta trovärdigheten på våra källor och kompetensen hos journalisterna. Wallin ”vet” att våra källor är noll och intet värda eftersom han själv talat med ”SDP-ledningen”. Det är en märklig, för att inte säga naiv, motivering till att svartmåla Hbl.

En som hakar på ”FB-drevet” är tidigare SFP-ordföranden Jan-Erik Enestam som skriver att Hbl ”aldrig missar en chans att racka ner på finlandssvenska institutioner”. Man undrar ju då hur han ser på sin egen kritik av Hbl.

Som redaktionschef med ansvar för det journalistiska innehållet känner jag mig tvingad att reagera. Men inte på Facebook, trots att jag hör till Wallins 1027 vänner, utan öppet, för det är viktigt att alla som är intresserade får  veta hur vi tänker och jobbar.

Vi anklagas alltså av SFP-ledningen för att citera anonyma källor – precis som om det vore första gången i världshistorien. Ledsen, men det är ett vanligt grepp  när man granskar beslutsfattarna i ett land.

Och samtidigt: Vi är medvetna om att anonyma källor kan vara problematiska. Just därför är vårt sätt att jobba noga övervägt mot bakgrund av att det just nu pågår en sällan skådad kamp om den politiska makten i Finland.

I det läget är det vår skyldighet att inte nöja oss med nonsens-kommentarer av politiker. Till sådana räknar jag de intetsägande uttalanden som  regeringssonderaren Katainen strödde omkring sig under förhandlingarna i Ständerhuset. Det är också att nedvärdera journalister att kalla till presskonferens varje dag för att meddela att man inget har att meddela. Inte heller Stefan Wallin har varit påfallande talträngd de senaste veckorna.

Vår uppgift som journalister är att försöka berätta vad som pågår på riktigt. Naturligtvis kommer vi inte åt hela bilden. Naturligtvis inser vi att läckor är läckor och att de politiker som väljer att uttala sig anonymt sällan gör det av pur kärlek till mänskligheten. De har ofta en avsikt i det rävspel som pågår.

Det är där vår yrkeskompetens och etik kommer in i bilden. Vår förmåga att sålla, inte svälja. Vi lägger örat mot marken och lyssnar. Vi talar med många, inte bara en källa – från olika falanger i ett och samma parti, från olika partier. Efter det lägger vi ett pussel av de bitar vi får. Ibland saknas avgörande bitar,  men är bitarna tillräckligt många kan vi skönja en bild som vi förmedlar.

Att SFP-ledningen nu reagerar så skarpt på våra artiklar kan  bero på att vi gjort ett oberoende och journalistiskt bra jobb.

9 Comments

  1. Kommentar #1 - Fredrik Söderback: 09/06 17:57

    Bra Lena! På dem bara, folket vill veta vad som verkligen sker bakom dörrarna!


  2. Kommentar #2 - Kajsa: 09/06 21:34

    Bra för oss vanliga läsare att Husis inte är Sfp:s språkrör!


  3. Kommentar #3 - Alex: 09/06 22:13

    Är helt av samma åsikt. Jag förstår väldigt bra att det finns ett behov av att förhandla utan att varje ord som fällts kommer ut i media. Men samtidigt är denna regeringsbildning en stor sak och allmänheten/väljarna har också rätt att få veta om vilka krumerulurer olika grupperingar tar sig för i detta ”spel”.
    Sedan måste jag säga att jag tycker lite illa om att uppenbarligen många diskussioner förs enbart på Facebook. Låt gå för det men då det sedan refereras till dessa diskussioner så får man intrycket att var och en av oss borde vara medlem av nämnda forum för att sas vara i takt med nutiden.
    Själv har jag av princip inte anslutit mig men i bland får jag en känsla av att jag hör stenåldern till pga detta.


  4. Kommentar #4 - example: 10/06 08:02

    Nå, Wallin tycker att ni har fel, alla har väl rätt till sin egna åsikt? Eller är det som så att man inte kan kritisera journalistkåren för att ni står över allt som heter kritik?


  5. Kommentar #5 - Anders Nyberg: 10/06 09:04

    En journalistisk text kan inte jämföras med en vetenskaplig dito, där den senare kräver absolut och exakt källhänvisning. En journalist skriver naturligtvis utifrån en egen plattform. En neutral journalist hoppas jag inte finns, alla skall utnyttja sin rösträtt. Ifall journalister ”rackar ner” så visar det att någon annan anser sig ha rätt till sanningen.


  6. Kommentar #6 - Eva: 10/06 10:18

    Ni kunde dock låta bli att publicera nyheter där källan är svenska kvällstidningar som Aftonbladet. AB är en oseriös skandalblaska. Kolla först om motsvarande nyhet går att återfinna i DN eller SvD eller annan mer seriös dagstidning och referera dit istället. Finns inte nyheten i seriösa tidningar, publicera dem inte alls. Snälla hörsamma detta, jag bor själv i Sverige och jag vet hur AB och liknande förvränger, ljuger och förtalar!


  7. Kommentar #7 - ero: 10/06 12:32

    Håller med ovanstående. Aftonbladet och liknande lögn- och hetsblaskor bör ni vara väldigt vaksamma när ni citerar, helst inte alls. Dom vill bara skada och skandalisera.


  8. Kommentar #8 - Ove Stenmark: 11/06 17:46

    ”Att SFP-ledningen nu reagerar så skarpt på våra artiklar kan bero på att vi gjort ett oberoende och journalistiskt bra jobb.”

    Journalisters gillar att ta till enkla direktslutsatser i olämpliga sammanhang. Även Lena Skogberg. Att socialdemokraterna i Sverige inte vann bevisade att nordiska journalister inte är så vänstersinnade som allmänheten tror, menade Hannu Olkinuora. Sannfinländarna klarade sig för att journalisterna varit för snälla, anses det vidare, och om politiker nu reagerar bittert så har man indikationer på att man gjort ett bra jobb.

    Några alternativa förslag. Folk kan genomskåda både socialdemokrater och journalister. Något bevis för journalisters kritik finns inte om någon förlorar i val. Sannfinländarna vann givetvis inte för att journalister stött dem, en så modig direktslutsats vill man ju inte dra, utan man har varit för snäll. Verkligen? Ett lika trovärdigt antagande kunde vara att de vann trots att man varit elak. Nu reagerar sfp bittert. Vad bevisar det? Att journalister varit oberoende? Möjligen då att sfp-ledningen, liksom journalistyrket, inte hittar de skarpaste knivarna i lådan. Ett politisk parti behöver inte vara neutral. Med Hbl lär vi oss att en journalist inte måste vara det heller – inte ens objektiv. Journalister är politiker som inte behöver svara på frågor, men får säga vad krigförande nationer, partier och folk borde göra.

    En megaloman uppfattning om vikten och inflytandet i arbetsuppgiften är en yrkessjukdom. Det narcissistiska tolkningsföreträdet som fenomen existerar enbart där andra objekt inte uppfattas som självständiga subjekt. Som vi ser blir följden en överuppskattning av den egna betydelsen och en nedvärdering av omgivningen. I verkliga och sunda sociala sammanhang gäller inte direktslutsatserna. Något tolkningsföreträde existerar inte över huvud taget.


  9. Kommentar #9 - Världsmästarna: 12/06 10:19

    Utdrag från Världsmästarna sidorna 39, 40, 75:

    När Örjan Wallqvist vandrade upp till radiochefen med listan över chefer till det nybildade TV2 i oktober 1968 noterade Olof Rydbeck ”Den var röd, den här”. Men i sak hade han inga invändningar. Istället hade han och Olof Palme samma strävan – att samla hela den svenska etermedieverksamheten under en hatt och låta den växa till en ointaglig fästning, en stat i staten med
    uppgift att skola lyssnarna/tittarna i vänsterns ideologi. Att bereda marken för kommande politiska beslut i den socialdemokratiska regeringen var en av etermedias viktigaste uppgifter…

    …Palme förvandlade radio och TV till politiska vapen i den socialdemokratiska regeringens tjänst. Inte minst barnprogrammen blev en arena för inskolning av barnen i socialistiskt tänkande…

    …Inför valet 1985 försökte den socialdemokratiske statsministern Olof Palme hålla flyktingfrågan utanför valrörelsen, sannolikt för att den inte kunde förväntas generera några röster:

    – Vi ska inte diskutera sånt.

    Det här klippet från en bok, som har titeln Världsmästarna, skriven av en journalist som kallar sig för ”Julia Cesar” som pseudonym.
    Boken skall inte köpas till bibliokteken i Sverige , eftersom vi måste följa de regler och den riktning,som är tillsatta journalister. Alla under samma hatt. Tyvärr har jag upptäckt att även HBL böjer sig åt samma håll. Ni som har varit frispråkiga och skrivit sakliga artiklar, börjar tyvärr följa samma mönster som Sverige.
    Om boken, mycket läsvärd men i recensenters tycke, som väljer böcker till bibliotek, alldeles för avslöjande. Tystnaden skall gälla även i dag om det mångkulturella.
    Hoppas på att ni på HBL inte accepterar en press, som inte vågar fortsätta avlöja oegentligheter.


RSS feed for comments on this post.

Redaktionschefens blogg

RSSRedaktionschefens blogg

Lena Skogberg berättar om vad som är på gång på Hbl

  • Om bloggaren

    Lena Skogberg brinner för tidningar i allmänhet och Hbl i synnerhet. Håller inte alltid med dig men kommer alltid att försvara din rätt att säga vad du tycker. Är statsvetare till utbildningen och journalist i själen. Har jobbat på Vasabladet, Åbo Underrättelser och som Hbl:s korrespondent i Sverige.
  • juni 2011
    M T O T F L S
    « maj   aug »
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    27282930  
  • Kategorier