Vem matchar dig

Publicerad: 17/03 17:23

Det piper till i nyhetsfeeden: Soinis gäng är tvåa i valracet, enligt en färsk gallup hos kollegan Helsingin Sanomat. En  timme senare piper det  till igen: Det är han inte alls, Soini är ”bara” fyra, hävdar Yle och redovisar sin enkät.

Vem som är närmare sanningen får vi veta den 17 april.  I väntan på valdagen kan vi roa oss med att kolla hur väl våra åsikter matchar den egna favoritkandidaten i Hbl:s kandidattest (nej, det heter inte valmaskin på god svenska). Från och med i dag hittar du det på hbl.fi.

Vårt test bygger på 35 frågor  till alla 922 kandidater i fyra valkretsar: Nyland, Helsingfors, Egentliga Finland och Vasa. Knappt 60 procent har svarat. Vi påstår inte alls att vårt kandidattest är vetenskapligt tillförlitligt men en liten fingervisning kan det ändå ge.

Eller huvudbry, som i mitt fall.

2 Comments

 1. Kommentar #1 - Nicke: 21/03 11:22

  Heter det vaalikone på god finska då? Kunde man inte på god finlandssvenska kalla det valmaskin :) Heter det gallup eller opinionsundersökning?

  Nå, ord hit och dit, men synd att kandidattesterna gör politiken ännu mera personifierad – då det ändå är partierna som säger hur de ska rösta i riksdagen.


 2. Kommentar #2 - Susann Laag-Söderström: 21/03 14:19

  Oj, det här var intressant som du skriver om. Men jag måste säga att det har gått i vågor vem som är på topp och vem som inte är det. Och som ni säger så får man först svaret den 17 april. Men det är ju ganska svagt att bara 60 % har gjort frågorna av alla kandidaterna, man skulle ju nästan tro att de var mera för att få fram sina åsikter även på detta sätt till de osäkra väljarna. Har man alls funderat på hur många av de röstberättigade som kommer att vara ”soffliggare” i detta val?


RSS feed for comments on this post.

Redaktionschefens blogg

RSSRedaktionschefens blogg

Lena Skogberg berättar om vad som är på gång på Hbl

 • Om bloggaren

  Lena Skogberg brinner för tidningar i allmänhet och Hbl i synnerhet. Håller inte alltid med dig men kommer alltid att försvara din rätt att säga vad du tycker. Är statsvetare till utbildningen och journalist i själen. Har jobbat på Vasabladet, Åbo Underrättelser och som Hbl:s korrespondent i Sverige.
 • mars 2011
  M T O T F L S
  « Dec   apr »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031  
 • Kategorier