Energikick i spartider

Publicerad: 17/11 15:13

I dag fick vi ett besked som känns energigivande mitt i alla tråkiga sparplaner: Hbl får flera fina branschpris, så kallade European Newspaper Awards, av den europeiska branschorganisationen för tidningsdesign.  Över 200 tidningar från 27 länder deltog i tävlingen.

Årets bästa tidningar kom i år från Tyskland och Schweiz, men Hbl får fina priser för ett par  första sidor, ett fotoreportage och en informativ grafik under 2010.

Exempel: Den första augusti i år, en  måndag när hettan dallrade över stan, frågade visuella chefen Marita Granroth hur i hela friden vi ska bildsätta Jens Finnäs text om skuldkrisen i USA. Hon tog flera hjärnor till hjälp och tillsammans med Björn Heselius, Linda Storgård, Julius Uusikylä och Lotta Holm kom de fram till att det  fiffigaste sättet att åskådliggöra det komplexa skeendet i amerikansk ekonomi var på enklaste möjliga vis: Som en tugga av en donits.

Det enkla är oftast det mest geniala.

Priserna är en fin bekräftelse på en riktning vi tror på. Ibland möts vi Hbl:are nämligen av ironiskt höjda ögonbryn när vi basunerar ut att vi vill vara en kvalitetstidning som varje dag är relevant för er läsare. Pretentiöst? Nej, svarar vi bestämt, trots att vi vet att vi inte alltid lyckas. Målet är ändå orubbligt och varje dag ny: Vi vill ge er berättelser med djup, och vi vill ge er insikter ni inte hade innan ni läste vår tidning.

Och ibland lyckas vi  alltså med besked.

Söndagen den 12 juni var en annan sådan dag. Då publicerade vi ett stort uppslaget Söndagsreportage om flyktingssituationen i Grekland, inkörsporten till Europa för många flyende människor. Vi ville visa verkligheten bakom statistiken och skickade iväg ett team till Patra bestående av reportern Jeanette Björkqvist och fotografen Karl Vilhjálmsson. Att påstå att allt kring den resan gick som på räls vore att ljuga men problemen bleknar när jobbet nu tilldelas ett Award of Excellence i kategorin fotoreportage. Layouten gjorde visuella chefen Björn Heselius.

– Det var många kreativa människor som tyckte till om hur vi skulle presentera  det råmaterial som Nette och Kalli levererade. Ibland blir soppan faktiskt bättre av många kockar, kommenterar Heselius idag.

Mer om det, och de andra utmärkelserna, kan du läsa i Hbl i morgon.

Redaktionschefens blogg

RSSRedaktionschefens blogg

Lena Skogberg berättar om vad som är på gång på Hbl

 • Om bloggaren

  Lena Skogberg brinner för tidningar i allmänhet och Hbl i synnerhet. Håller inte alltid med dig men kommer alltid att försvara din rätt att säga vad du tycker. Är statsvetare till utbildningen och journalist i själen. Har jobbat på Vasabladet, Åbo Underrättelser och som Hbl:s korrespondent i Sverige.
 • november 2011
  M T O T F L S
  « aug   Dec »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  282930  
 • Kategorier