Livet på Redaktionen

Publicerad: 01/12 15:08

Jag tror fortfarande på den gamla idén: En finlandssvensk dokusåpa om livet på en redaktion.  Pulsen, hetsen, scoopen, alla adrenalinstinna överväganden vi gör varje dag. Grälen på morgonmötena, intrigerna i korridorerna, skratten, gråten, jargongen. Glädjen när vi gör nåt bra, raseriet när nåt går åt pipan.

Rederiet. Redaktionen. Same, same, but different.

Nu är det ändå inte det manuset jag ska skriva här. Nej. Men grundtanken finns kvar: att ge en inblick i hur vi jobbar och varför vi gör som vi gör. Har ni frågor får ni gärna ställa dem. Jag svarar knappast på allt, men vi vill  gärna höra hur ni tänker.

För det är rysligt spännande tider vi lever i. Den stridbare publicisten Arne Ruth, en gång kulturchef på Expressen och chefredaktör för Dagens Nyheter, har formulerat det rätt bra:

Den samhällsförändring som pågår nu är så stor att vi alla är villrådiga om vad som väntar. Då behövs det en mer tolkande och undersökande journalistik som ger oss alternativa bilder, och framför allt behövs det journalister som avstår från att jaga nyheter i flock.

1 kommentar

 1. Kommentar #1 - Pär Landor: 06/12 18:43

  Den serien ska ni absolut göra.
  Och så ska ni lägga in den där erfarne jäveln som inte längre tror på papperstidningen, utan vill ha en ordentlig webbversion.
  Han måste ha lite av karaktären hos grannen i Beck.
  Och alla slagsmål med förläggaren och hela redaktionen, eftersom intäkterna rasar och man inte kan skriva nyheter på samma sätt på webben som på papper.
  Och alla nya uttryck som myntas: ”Det går visst att slå in en braxen i en laptop”. Eller chef red som försöker formulera den nya webbtidningens linje i ledaren och inte kommer på annat än ”Vi är on line…”


RSS feed for comments on this post.

Redaktionschefens blogg

RSSRedaktionschefens blogg

Lena Skogberg berättar om vad som är på gång på Hbl

 • Om bloggaren

  Lena Skogberg brinner för tidningar i allmänhet och Hbl i synnerhet. Håller inte alltid med dig men kommer alltid att försvara din rätt att säga vad du tycker. Är statsvetare till utbildningen och journalist i själen. Har jobbat på Vasabladet, Åbo Underrättelser och som Hbl:s korrespondent i Sverige.
 • december 2010
  M T O T F L S
      mar »
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  2728293031  
 • Kategorier