När jag jobbade som Hbl:s korrespondent i Sverige för ett antal år sedan var Niklas Ekdahl en av landets skarpaste ledarskribenter (på Dagens Nyheter). Sen hoppade han av för att skriva en deckare. Men nu skapar han rubriker igen – med en bok som hävdar att journalistiken håller på att sälja sin själ till pr-byråerna.

Så här skriver Medievärlden om fenomenet: ”Under en period när etablerade massmedier har kämpat med lönsamhetsproblem, nedskärningar och sviktande självförtroende har heltäckningsmattorna hos pr-byråerna i Stockholms city blivit tjockare för varje år. I denna bransch var finanskrisen inte ens en krusning på ytan; tvärtom letade man med ljus och lykta efter nya pr-konsulter även 2008–2009.”

Och de som söker sig till pr-världen är enligt Ekdahl begåvade åttiotalister:  ”Mycket av det informationsförädlande och meningsskapande arbete som förr gjordes på redaktioner görs nu i pr-branschen, ofta av samma personer som förut.”

Jag vet inte hur  intensiv motsvarande språngmarsch är i Finland men mönstret är absolut detsamma. Pr-tänket vinner insteg. Och det gäller inte bara i journalistiken utan också (sedan länge) i politiken.

Och det, mina vänner, är oroande på alla sätt och vis. Bilden i spegeln har en otäck krackelering.

Redaktionschefens blogg

RSSRedaktionschefens blogg

Lena Skogberg berättar om vad som är på gång på Hbl

 • Om bloggaren

  Lena Skogberg brinner för tidningar i allmänhet och Hbl i synnerhet. Håller inte alltid med dig men kommer alltid att försvara din rätt att säga vad du tycker. Är statsvetare till utbildningen och journalist i själen. Har jobbat på Vasabladet, Åbo Underrättelser och som Hbl:s korrespondent i Sverige.
 • november 2011
  M T O T F L S
  « aug   Dec »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  282930  
 • Kategorier